Így zajlott az augusztus huszadikai megemlékezés Miskolcon

Megosztás

Népkerti zászlófelvonással vette kezdetét vasárnap reggel az augusztus huszadikai megemlékezés Miskolcon. Délelőtt Felsőhámorban tisztelegtek az államalapító király előtt, majd megszentelték az új kenyeret is

Az augusztus 20-ai programok Miskolcon vasárnap reggel kilenckor kezdődtek az Országzászló felvonásával a Népkertben, majd Felsőhámorban, a Szent István szobornál megrendezett megemlékezésen és koszorúzáson Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere mondott beszédet.

Mint fogalmazott, az elmúlt évszázadokban államformáktól, politikai kurzusoktól, világnézeti különbségektől függően számos neve volt már augusztus 20-ának: az alkotmány ünnepe, az új kenyér ünnepe, az államalapítás ünnepe, Szent István napja. „Én azonban mégis azt hiszem, hogy ez Magyarország napja, a modern, európai Magyarország ünnepe. Azé az államé, amit Szent István alapított, és amelynek éppen ezért kötelessége az ő bölcsességét és intelmeit követni – koroktól és rendszerektől teljesen függetlenül” – jelentette ki Szopkó Tibor. 

Miskolc alpolgármestere emlékeztetett, Szent István király volt az, aki megteremtette az európai Magyarország sziklánál és betonnál is erősebb alapjait, aki bevezette a magyar népet Európába.
Abba az Európába, amelynek ma is büszke és értékes tagja. Az a nép, amely történelme során oly sok hányadtatáson ment keresztül, oly sokszor volt kompország kelet és nyugat között. De végül mindig visszatalált a bölcsőjéhez, az európai értékekhez, az európai léthez. Ezt adta nekünk, ezt hagyta ránk örökül Szent István: európaiságunkat, betonbiztos helyünket az öreg kontinensen. A mi feladatunk tehát megőrizni, ápolni, és nem eltékozolni ezt az örökséget. Jól sáfárkodni vele, és mellette megmaradni magyarnak. Büszkének lenni eredetünkre, történelmünkre, a múltunkra, és bízni a közös, magyar jövőnkben – hangsúlyozta. 

Szopkó Tibor hozzátette, a magyar és európai identitás olyan kettősség, amely nem zárja ki, éppen ellenkezőleg, határozottan erősíti egymást. – Bizonyította ezt Szent István, Kossuth Lajos és a Corvin köz hősei is. De bizonyítják önök is nap mint nap, amikor magyarként és európaiként tesznek tanúbizonyságot és hitet a Szent István-i értékek mellett. Augusztus 20-án az összetartozásunkat, a közös szívdobbanásainkat ünnepeljük, tisztelegve Szent István emléke előtt, megtörve és megszentelve az új kenyeret, büszkén megemlékezve az államiságunkról. Tisztelve a múltat, megélve a jelent, bízva a jövőt. Közös, magyar és európai jövőnkben bízva – zárta ünnepi gondolatait Miskolc alpolgármestere. 

Mielőtt Szabó József Miskolc-diósgyőri plébános megáldotta az új kenyeret, a miskolci önkormányzat, pártok és civilszervezetek, egyesületek és intézmények képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit Szent István szobránál.

Kapcsolódó cikkek